Rikkailla mauilla varustettu kylmäsavulohipitsa sopii loistavasti tarjoiluiden alkuruoaksi tai vaikkapa kevyeksi iltapalaksi. Pitsa on kevyt ja makuja voi vaihdella mielensä mukaan. Tällä reseptillä saat kaksi herkullista pitsaa!
Näitä tarvitset:
Pohja:
25 g hiivaa
2 dl vettä
Ripaus suolaa
2 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
Noin ½ dl juoksevaa voita taikinaan
Noin 1 dl sulatettua voita pohjan voiteluun ennen uuniin laittamista
Täyte:
200 g kylmäsavulohta
1 punasipuli
Salaattisekoitus (esim. pieniä salaattiversoja)
1 prk kapriksia
Parmesanpala tai parmesanlastuja
150 g creme fraiche
Dijon sinappia
1 sitruuna
Valmistus:
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää ripaus suolaa.
2. Sekoita vähitellen joukkoon jauhot ja alusta taikinaa. Alustuksen loppuvaiheessa lisää juokseva voi taikinaan ja anna taikinan kohota peitettynä noin puoli tuntia.
3. Jaa taikina kahtia ja kauli molemmat pyöreiksi pitsapohjiksi. Nosta uunipelleille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla noin puoli tuntia. Pilko ja valmistele sillä aikaa täytteet.
4. Taikinan kohoamisen jälkeen pistele sitä haarukalla. Sivele sulanut voi pitsapohjien päälle. Voit halutessasi maustaa voin esimerkiksi mustapippurilla ja suolalla.
5. Paista pohjat joko yhtäaikaa kiertoilmauunissa 225 asteessa noin 12 minuutin ajan, tai yksitellen tasalämpöuunissa alatasolla 250 asteessa noin 12 minuuttin ajan.
6. Anna pitsapohjien hiukan jäähtyä ennen täytteiden laittamista.
7. Laita täytteitä tasaisesti ympäri pitsaa haluamasi mukaan. Creme fraichen ja sinapin voit levittää joko viivoina pitsan päälle tai pieninä nyppyinä ympäri pitsaa. Halutessasi ripottele päälle vielä hiukan kristallihiutalesuolaa ja mustapippuria.
8. Tarjoile pitsa sitruunalohkojen kanssa.