fbpx

Jotain help­poa, mut­ta vähän spes­sum­paa pitäi­si kek­siä ilta­pa­lak­si. Miten oli­si focaccia-lei­pä?

Her­kul­li­nen focaccia syn­tyy hel­pos­ti ja sii­hen voi sovel­taa juu­ri­kin omia lem­pi­ma­ku­ja. Täs­sä ohjees­sa käy­te­tään klas­si­sia focaccian ainek­sia, kuten kir­sik­ka­to­maat­tia, olii­via ja ros­ma­rii­nia. Voit kui­ten­kin käyt­tää luo­vas­ti mie­li­ku­vi­tus­ta­si ja lait­taa juu­ri­kin nii­tä raa­ka-ainei­ta, jois­ta itse pidät eni­ten. Myös maus­teil­la saat luo­tua oman makui­sen focaccian.

Näi­tä tar­vit­set:

Tai­ki­na:
4 dl vet­tä
50 g hii­vaa
1-2 tl suo­laa
9½ dl veh­nä­jau­ho­ja
3/4 dl ekstra-neit­sy­to­lii­viöl­jyä

Pin­nal­le:
Ekstra-neit­sy­to­lii­viöl­jyä
3-4 tl Suo­laa (kris­tal­li­hiu­ta­le­suo­la sopii erin­omai­ses­ti)
Tuo­ret­ta ros­ma­rii­nia
Kir­sik­ka­to­maat­te­ja
Fetaa
Olii­ve­ja

Val­mis­tus:
1. Liu­o­ta hii­va käden­läm­pöi­seen veteen. Lisää suo­la. Lisää jau­hot vähän ker­ral­laan samal­la sekoit­taen.
2. Alus­ta tai­ki­naa. Lisää öljy tai­ki­naan alus­tuk­sen lop­pu­vai­hees­sa.
3. Kaa­da tai­ki­na kul­hos­ta öljy­tyl­le tasol­le ja vai­vaa tai­ki­naa muu­ta­mia minuut­te­ja. Vai­vaa­mi­sen jäl­keen anna tai­ki­nan koho­ta kak­sin­ker­tai­sek­si.
4. Voi­te­le uuni­vuo­ka (n. 22x35cm) olii­viöl­jyl­lä. Kumoa tai­ki­na vuo­kaan ja pai­ne­le se vuo­an reu­no­ja myö­ten. Valu­ta pääl­le hiu­kan olii­viöl­jyä ja anna koho­ta lei­vin­pa­pe­rin alla noin 30-40 minuut­tia.
5. Pai­ne­le sor­mel­la kohon­nee­seen lei­pään kuop­pia. Lisää halua­ma­si ainek­set pin­nal­le, esim. täs­sä tapauk­ses­sa kir­sik­ka­to­maa­tit, ros­ma­rii­ni, feta, olii­vit ja kris­tal­li­hiu­ta­le­suo­la. Voit lisä­tä ainek­sia sen ver­ran kuin haluat. valu­ta vie­lä lopuk­si pääl­le hiu­kan olii­viöl­jyä.
6. Pais­ta 225 astei­ses­sa uunis­sa ala­ta­sol­la 16-22 minuut­tia.
7. Kumoa kyp­sä lei­pä jääh­ty­mään riti­läl­le. Vii­pa­loi jääh­ty­nyt lei­pä ja tar­joi­le!